Cultuur

Republiek Turkije, is een staat die zowel in Azië als in Europa ligt. Turkije is een democratische rechtstaat met president Recep Tayyip Erdoğan aan het hoofd, hij kon bij de laatste verkiezingen over een nipte meerderheid van de stemmen beschikken. De meeste Erdoğan stemmers wonen op het Turkse platteland. De hoofdstad en de regeringszetel van het land is Ankara. Istanboel is met 12,5 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije en Europa. Het geloof in overwegend islamitisch. Turkije heeft op veel gebieden een enorme modernisering doorgemaakt.

Turkije is lid van de G20, een groep die de 20 belangrijkste economieën van de wereld bij elkaar brengt. Sinds 2005 onderhandelen Turkije en de Europese Unie over toetreding van Turkije tot de EU. Turkije een van de 34 ontwikkelde landen en wordt geclassificeerd als een land met een hoge menselijke ontwikkeling. Volgens velen is Turkije een regionale macht met veel invloed in Centraal-Azië en Oost-Europa.

Reisavies – Het minsterie van Buitenlandse Zaken geeft een positief reisadvies af voor Turkije. Alleen voor de grensgebied met Syrië en Irak geldt een waarschuwing als onveilig gebied. Deze grens ligt 1100 kilometer van Oba-Alanya af. 

Alanya: Dit is een van de bekendste badplaatsen aan de Turkse Riviera. Dit bruisend stadje met een intensief nachtleven staat bekend om zijn mooie stranden, zijn burcht en zijn charmante ligging tussen de citrusplantages. Alanya vlijt zich tegen een imposante rots aan die plots opduikt tussen twee zandstranden, het Cleopatrastrand en het Ooststrand. (Het Cleopatrastrand dankt haar naam aan de Egyptische koningin Cleopatra VII. Zij kreeg het strand en de provincie Cilicië van haar Romeinse minnaar Marcus Antonius).

Op de rots troont de 13de-eeuwse burcht. Hier is een van de prachtigste uitzichten van het Middellandse Zeegebied. De burcht is vrij goed bewaard en heeft kilometerslange muren en 150 torens. De oude gebouwen tonen nog steeds hoe belangrijk de stad was onder de heerschappij van de Seltjoeken. Bij de imposante burcht liggen opmerkelijke scheepswerven en de Kizil Rule (rode toren, een achthoekige 33 meter hoge toren die diende als uitkijktoren voor de vesting, gebouwd in 1225-1227).

bontgekleurd aardewerk
leuke souvenirs

Het is een prachtige badplaats met vele restaurants, hotels en cafés langs de stranden. In Alanya kan men ook volop ‘Turks’ winkelen in de vele boetiekjes langs de kustweg waar men terecht kan voor souvenirs, lederwaren, juwelen, handtassen en beschilderde kalebassen, die het symbool zijn van de streek.

Leuk om te weten

Onderhandelen is erg normaal in Turkije. Doe het vooral als je souvenirs gaat kopen, het wordt van je verwacht! Neem er de tijd voor, je krijgt vaak tussendoor een kopje thee aangeboden. Er wordt je uberhaupt vaak thee aangeboden. Het wordt zeer gewaardeerd als je dit accepteert. Als je tot een compromis bent gekomen, ben je verplicht te kopen. Maar je kunt natuurlijk altijd voortijdig afhaken. In winkels met levensmiddelen staan de prijzen vast.

thee
Turkse thee

Eten is in Turkije nog echt iets sociaals en het maakt dus een belangrijk deel uit van de Turkse cultuur.